Mobile menu
СУ с преподаване на източни езици и култури “Васил Левски” Русе

Денят на Европа бе отбелязан в часовете по английски език в СУ „Васил Левски“- Русе

Сряда, 08 Май 2019 | Автор на статията:  СУ Васил Левски

 Гостуването на Лаура - доброволка от Италия и Биляна - младежки работник от Общински Младежки Дом-Русе, превърнаха часовете по английски език във вълнуващо преживяване за учениците от 10 клас в СУ с преподаване на източни езици и култури „Васил Лески“- Русе.

Инициативата бе осъществена по случай Денят на Европа 9 май. По покана на Сюзан Исметова- старши учител по английски език, Лаура и Биляна представиха съвместно презентации, игри и състезания за Европа и Италия. Лаура сподели за своя опит като доброволец към Европейска доброволческа служба и предостави на учениците информация за това как биха могли да учат или станат доброволци в чужбина.

В процеса на преподаване по чужд език е важно и създаването на контакти. Моето желание е да помогна на учениците да научат повече за ЕС и начина му на работа. Безценни за нас в този процес са партньорството и съвместната работа с Общински младежки дом, с който организираме различни дейности, интеркултурни уроци и инициативи за втора поредна година в училище“, сподели г-жа Исметова.

 

Защо има Ден на Европа?

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

  • Източник: СУ Васил Левски